skip to Main Content
Røedstien 5, 4823 Nedenes + 37 17 87 77 post@teknisksalg.no

Hvorfor så mange typer glykol?

Det er ingen tilfeldighet at Teknisk Salg AS fører 9 forskjellige glykoltyper.

 At det er så mange typer er ingen tilfeldighet. Glykol ble først utviklet for å forhindre at vannkjølte motorer frøs, men i dag har frostvæske mange flere oppgaver.

Dessuten har teknikk og materialutviklingen hos motorprodusentene gjort at det behøves ulike glykoltyper.

Først var det blå glykol, senere kom det flere typer med lengre levetid samt  transparente typer(klare).
Hvis vi går tilbake til 2008, hadde vi kun vanlig blå standardglykol. Temmelig snart ble sortimentet utvidet med de såkalte «long life» glykoler. I løpet av årene har markedets fokus på riktig kvalitet økt og de store motor og bilprodusenter har påvirket utviklingen av flere ulike glykol-varianter. Nye biler kommer i dag med en anbefalt original frostvæske og det er også grunnen til at vi har flere OEM godkjent glykoler. Kort sagt dekker vårt spekter av glykol de alle fleste behov.

«Hvis du kjøper en glykol av lav kvalitet, kan dette bli dyrt på lang sikt ved at beskyttelsen raskere brytes ned, og motoren vil lide av rust.»

Glykol har utviklet seg til et produkt med mange flere oppgaver enn å hindre frysing og gjør det viktig å velge riktig glykol til de ulike motorer. I dagens motorer hinder også glykol korrosjon, frysing og hever kokepunktet på kjølevannet. I motorens kjølesystem kan det også forekomme kavitasjon, noe som betyr skade på motorblokk og sylinderforinger. Derfor velger vi en glykol av høy kvalitet for å unngå kavitasjonsskader.

Per Ljung som  er glykolekspert hos vår produsent Arom-Dekor forteller mer:
«Jeg tror det fortsatt er mange private forbrukere som kjøper glykol uten å bekymre seg så mye om hvilken type glykol motoren egentlig skal ha. Du synes kanskje ikke så mye om kvalitet. Du kan tenke at glykol er glykol, men innenfor glykol er dette en skummel tanke å handle etter. Kvaliteten på additivene som brukes gjør at glykolens korrosjonsbeskyttelse varierer sterkt» sier Per.

Kjøp av glykol med lavere kvalitet kan bli dyrt på lang sikt. Beskyttelse brytes raskere ned og motoren begynner å ruste innvendig. Vi setter store krav til våre kjemiprodukter, derfor samarbeider vi kun med store og veletablerte produsenter.

Det finnes mange typer motorer og de som leser de ulike fora på nettet kan snart konkludere med at det trengs mer kunnskap om glykol. Spørsmålene er mange og svarene er ikke alltid klare.
Mange lurer for eksempel på om de to råvarer som brukes i glykolproduksjon Propylen og Etylen?
– Fordelen med en propylenglykol er at den ikke er  giftig. Et eksempel på en slik frostvæske i vårt program er «KG Propylene IH»  som anbefales for forbrenningsmotorer. Etylenglykoler som ellers er vanlig i markedet er vanligvis samlet under begrepet «konvensjonell glykol». De har den beste varmeavgivelse, men en ulempe i forhold til propylen-glykol ( «miljø glykol») er at de er giftige. 
«Superglykolen» som beskytter opp til 500 000 km eller 5 år.
Fokus på nye og forbedrede løsninger har resultert i «super glykol», som også er kalt «Super Celsius» av produsenten Arom-Dekor.
– Det handler egentlig om ekstra lang levetid. Den spesielle inhibitorpakken gir overlegen rust og korrosjonsbeskyttelse i forhold til eldre glykoler. Korrosjonsbeskyttelse varer i opp til 500 000 km eller 5 år og beskytter alle typer metaller, inkludert aluminium. Utviklet til å passe i europeiske, asiatiske og amerikanske biler og både møter og overgår de fleste spesifikasjoner.
I vårt glykol program er også fem forskjellige OEM-godkjente LongLife glykoler og alt er blandbart med de fleste andre kjølerglykoler med etylenbase på markedet.
Hvorfor alle disse fargene?
Alle som leser i vårt produktsortiment oppdager at det blant annet er blå, gul, grønn og rød glykol. I tillegg med forskjellige nyanser av rødt og grønt. Det at det er forskjellige farger er først og fremst et resultat av behovet for å unngå forvirring, men også for at motorprodusenter vil profilere «sine» glykoler som godkjente originalvarer.

– Med vårt program av OEM-godkente longlife-glykoler dekker vi i prinsippet alle produsenters standarder og rekommendasjoner. Med den raske teknikkutviklingen og anvendelsen av ulike materialer i motorene er vårt råd også at  bileiere, transportselskaper og entreprenører følger de rekommendasjoner som finnes i instruksjonsbøkene.

Se vårt utvalg av glykol og andre kjemi produkter